Marksistički centri — reading list

1. Kako su devedesete uništavale marksizam? Odgovor Kaliku, I deo (8. jun 2020, na srpskom) — ovo je trebalo da bude deo dužeg odgovora Mariu Kaliku (doduše zakasnelog, pošto se debata u Novom Plamenu odvijala u junu 2019. — što znači godinu dana pre toga, ali u kojoj nisam stigao da učestvujem kako valja zbog ludila oko doktorata/haosa na IFDT-u. U ovom delu sam sumirao tretman marksizma u toku raspada Jugoslavije, o čemu se nedovoljno govori – poput čistki marksista i uništavanju biblioteka i sl. Drugi deo nisam napisao još uvek i verovatno neću ni stići.

2. Beleška#4: početak istraživanja Marksističkog centra u Novom Sadu (20. novembar 2020, na srpskom) — ovim sam označio “zvaničan” početak Centra PK SKV za marksističko obrazovanje i idejno-političko osposobljavanje “Stevan Doronjski” (kako se zvao pre gašenja, ranije nije imao ime “Stevana Doronjskog” jer je praksa davanja imena centrima po narodnim herojima počela tek u toku osamdesetih), premda sam skupljanje knjiga i nekakvo predistraživanje radio još od 2018., kada sam po prvi put naleteo na “biblioteku centra” u Muzeju savremene umetnosti (gde su mi radnici rekli da je to biblioteka centra, što će se ispostaviti pogrešnim, ali sam od njih u svakom slučaju prvi put čuo da je Novi Sad imao nešto što se zvalo marksistički centar) dok sam radio jedan tekst o dotičnom muzeju za Rex centar u Beogradu, na inicijativu Nebojše Milikića. No, 20. novembar sam obeležio kao “zvaničan početak”, jer sam tada, uz pomoć Alpara Lošonca, došao do jednog od radnika ovog centra — i svog prvog ispitanika, Radoša Radivojevića, profesora na FTN-u koji je bio u penziji, koji mi je dao neprocenjive kontakte dok je bio živ (umro je naredne godine – 6. septembra 2021. godine).

3. Veselin Masleša: a Yugoslav in the Frankfurt School? (22. maj 2021, na engleskom) — ovo je kratka biografija Veselin Masleše iz drugog ugla – njegovog vremena u Frankfurtskoj školi, gde je slušao marksističkog ekonomistu Henrik Grosmana, kog sam dosta izučavao u poslednjih nekoliko godina, i čak planirao da pišem o njegovoj recepciji u Jugoslaviji, ali to je moralo da sačeka. Tekst je izvorno objavljen na Historical Materialism. On predstavlja prvi put da i jedan deo Maslešine biografije od Mire Mitrović, njegove prijateljice, preveden na engleski (Mitrović, Mitra, Veselin Masleša, Nolit: Beograd, 1964, pp. 34 – 39.).

4. Kampanja za finansiranje istraživanje marksističkih centara u Jugoslaviji (1. jul 2021, na engleskom) – pošto je celokupno istraživanje urađeno bez ikakvih spoljnih finansija i aktivistički, kroz sopstvena sredstva (minimum sam potrošio 800 evra na štampanje, kopiranje, arhive, odlaske u druge gradove i sl.), imao sam ideju da napravim sa prijateljima malu kampanju, ali to nisam do sada uradio. No, odatle je ostao kratak uvod koji je trebalo da koristim za crowdfunding i to predstavlja opis značaja marksističkih centara na engleskom

5. Marks u zatvoru? Sremska Mitrovica (4. septembar 2021, na srpskom) — ovo je bukvalno jedna fusnota o izučavanju marksizma u sremskomitrovačkoj kaznioni iz beležaka od oko 300 strana koje se tiče istorije marksističkog obrazovanja u Vojvodini.

6. Perry Anderson u Jugoslaviji? (15. septembar 2021, na srpskom) — ovo je kratka beleška o gostovanju Perry Andersona u Kumrovačkoj školi odnosno političkoj školi u Titovom rodnom gradu Kumrovcu, zajedno sa spiskom ljudi koji su gostovali tu i u Cavtatu odnosno na međunarodnim skupovima koji su organizovali marksistički centri.

7. Centar PK SKV u Novom Sadu: primer masovnog marksističkog obrazovanja 1974-1991. — (7. oktobar 2021, video klip na srpskom) — ovo je video snimak sa predavanja o marksističkom centru u Novom Sadu konkretno (kog sam najdublje rekonstruisao u odnosu na ostale jer je njegova arhiva u Arhivu Vojvodine bila sačuvana i bilo mi je dostupno najviše ispitanika što je moguće bilo uraditi bez para pošto živim tu). Predavanje je održano u okviru panela “Kontekst i kultura” kojim je, 7. oktobra 2021. godine, bila otvorena konferencija „Institucionalne promene u ekonomiji Srbije kroz istoriju”.

8. Hašomer Hacair (1931-1945): kako se revolucionarna jevrejska omladina Novog Sada obrazovala kroz marksizam — (23. oktobar 2021, na srpskom) ovo je kratak isečak istraživanja o istoriji marksističkog obrazovanja u Vojvodini koje se bavi jevrejsko-marksističkim obrazovanjem pre Drugog svetskog rata – što je bitno u odsustvu bilo kakvih arhiva. Tekst je bez citata koji su zadržani u originalnom tekstu koji će biti u buduće objavljen u okviru knjige koju pišem. Tekst je istog dana objavljen na Radio021 povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma 23. oktobra 2021. godine.

9. Vest o radničkim univerzitetima (1. novembar 2021.) — vrlo kratak izveštaj o tome šta sam našao o radničkim i narodnim univerzitetima dok sam proučavao subotički Radnički univerzitet “Veljko Vlahović”

10.  O centrima za marksističko obrazovanje (11. decembra 2021, video klip na srpskom) — Ovo je kratak 15-minutni “crash course” odnosno uvod u sve što se tiče marksističkih centara u Jugoslaviji za potrebe Zrenjaninskog socijalnog foruma i pokriva uvod u istoriju marksističkog obrazovanja u Vojvodini od 1870-ih do kraja Jugoslavije u 15 minuta. Snimljeno je u prostorijama nekadašnjeg radničkog univerziteta “Veljko Vlahović” u Subotici.

11. Neoliberalizam u političkim školama SKJ? — (11. maj 2022, na srpskom) Ovo je zabeleška o jednom zanimljivom aspektu političkih škola — proučavanje neoliberalizma u političkim školama u Zagrebu i Beogradu u toku osamdesetih odnosno o par mesta na kojima sam našao da se o tome govorilo ili da se to proučavalo. Kao i većina ostalih beležaka, ovo služi meni kao podsetnik o problematičnim područjima koje bi trebalo još bolje istražiti u budućnosti, sa tim što sam hteo da podelim to s javnošću jer mislim da je bitno polako vratiti dijalog o centrima, njihovom nasleđu i njihovim zaposlenima, kao i o nasleđu marksističkog obrazovanja u Jugoslaviji u javni govor.

Facebook OVDE.

Supskripcija OVDE.

2 thoughts on “Marksistički centri — reading list

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s