Vidik : Poreklo moci u savremenom svetu

Vidik: Poreklo moći u savremenom svetu

Nedavno je u organizaciji Instituta za filozofiju održana u Beogradu međunarodna konferencija posvećena čuvenom francuskom filozofu Mišelu Fukou.

Bio je to povod da novo izdanje emisije Vidik posvetimo pojmu i manifestaciji moći u savremenom svetu, upravo iz perspektive Mišela Fukoa. Svoj “sistem mišljenja” ovaj filozof prezentovao je baveći se različitim, ali komplementarnim oblastima, filozofijom, sociologijom, književnošću, lingvistikom, ali i medicinom i psihijatrijom. Danas, trideset godina posle njegove smrti, čini se da su neke pojave koje je problematizovao aktuelnije nego ikad, a odnos vlasti i moći prema individualnosti i pojedincu, karakteriše složen mehanizam prinude i isključivanja.

“Moć je podnošljiva”, pisao je Fuko, “pod uslovom da se dobro maskira. Njen uspeh se meri stupnjem prikrivenosti njenih mehanizama.” Ali, pored represivne, postoji i kreativna moć pojedinca te se u emisiji, polazeći od činjenice da živimo u dobu velikih turbulencija, raspravlja o mogućnosti ovladavanja nekim drugačijim „tehnikama mišljenja” koje će, ako je to moguće, formirati slobodnijeg pojedinca.

Gosti emisije su sociolog Pavle Milenković, filozofkinja i teoretičarka feminizma Adriana Zaharijević i filozof Aleksandar Matković.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić
Reditelj je Nenad Krkelić

Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s