Vidik: Kriza kapitalizma

Emisiju realizovao Naučno-obrazovni program.
Vidik u novom izdanju otvara pitanje krize kapitalizma ili krize neoliberalizma sa kojom se svet suočava od početka 21. veka.Kriza je podstakla brojne naučnike i filozofe da razmišljaju o ovom problemu te da predoče i moguća rešenja. To je omogućilo ponovnu renesansu ideja levice, a brojni filozofi poput Alena Badjua tvrde da se mi nalazimo u prelaznom periodu i da je jedini moguć sistem i ideja koja se može suprotstaviti kapitalizmu zapravo komunizam u izmenjenom obliku.Možda takvim stavovima na ruku ide i Marksov citat iz “Kapitala” koji je pisan 1867. godine, a koji i nakon stopedeset godina u mnogome objašnjava trenutnu situaciju. On glasi: “Vlasnici kapitala… kod radnika će podsticati i stimulisati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuće, tehnologiju, obavezujući ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdržljivosti. I na kraju ti neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka, koje će morati biti nacionalizovane, a države će onda krenuti putem koji vodi u komunizam.”

U Beogradu se po prvi put održava konferencija posvećena krizi kapitalizma koja je okupila značajna naučna imena iz regiona i sveta.

Da li kriza nešto što je imanetno kapitalizmu, šta je suština neoliberalizma, da li tržište, kapital imaju zajedničko sa demokratijom i kako prevazići postojeću krizu, teme su o kojima govore gosti Vidika – francuski ekonomista Žerar Dumenil pisac knjige “Kriza neoliberalizma”, Aleksandar Matković istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Nikola Kajtez, filozof.

Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s