Čas anatomije: KPJ – od nade do beznađa

Postoje datumi u istoriji civilizacije koji postanu jubileji i postoje datumi i događaji kojima vreme ne dodeljuje status jubileja jer se sećanje na njih tradicionalno ne proslavlja.

Osnivanje Komunističke partije Jugoslavije pripada toj grupi događaja koji se više ne doživljavaju kao jubilej. Delimično zato što Jugoslavije odavno nema, a delom i zbog toga što vlada mišljenje da je jedna prošla ideologija odavno ispričana priča pa se o stogodišnjici KPJ mnogo i ne govori.

Činjenica je, međutim, da je osnivanje Komunističke partije Jugoslavije a onda i pokušaj praktičnog ostvarenja jedne ideje uticalo na sve segmente društva. Novo izdanje Časa anatomije analizira dva međusobno suprotstavljena stava: jedan, da je ideologija levice stvar prošlog vremena te da se ne može ništa naučiti iz iskustva nastanka i nestanka KPJ i drugi, da je upravo to iskustvo dragoceno kao opomena vremenu sadašnjem.

O tome kako je komunistička ideologija osvajala mase, intelektualce i umetnike, kako je sve to uticalo i na kulturu i umetnost, baštinimo li sada pozitivne aspekte cele te priče ili negativne aspekte zbog kojih je i propala i postoji li u našem društvu potencijal koji bi danas bio alternativa vremenu bez ideologije, razgovaraju istoričar Milan Ristović, istoričar i teoretičar umetnosti Dejan Sretenović i filozof Aleksandar Matković.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka: Maja Mandić

Label and copyright: Radio-televizija Srbije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s