Aleksandar Matković “Znanje, moć i tragovi sive genealogije”

Predavanje održano u sklopu otvorenog programa “Uvod u radikalne teorije” u organizaciji KSF “Gerusija” u Novom Sadu, 11. aprila 2013.

Izvorna najava: http://gerusija.com/uvod-u-radikalne-teorije-14-foucault-promocija-stvari-br-4/

Iz najave:

“Ovoga puta, Uvod u radikalne teorije će se, vanredno, održati u nedelju (umesto u subotu – kada CK13 slavi rođendan – na koji ste svi pozvani). Program za nedelju:

14.30h Lazar Atanasković: “Prostor i subjektivacija – Nekoliko reči o Fukoovoj arheologiji”

16.30h Aleksandar Matković: “Znanje, moć i tragovi sive genealogije”

18:15h Promocija 4. broja časopisa STVAR

Aleksandar Matković: “Znanje, moć i tragovi sive genealogije”

Posle Fukoa, prema Pol Vejnu, istorija predstavlja ničeovsku genealogiju: sivu i dokumentarnu istoriju, istoriju koja ne traži faktografiju istine, već odnose moći koji je u sadašnjosti formiraju. Paradoksalnost genealogije je u tome što se u toj sadašnjosti nalazi i jedna profetska dimenzija. Ukoliko pogledamo Fukoova predavanja na Sorboni, sedamdesetih godina 20. veka, u njima ćemo naći nagoveštaj budućnosti neoliberalne kategorijalnosti. U 21. veku, kritika ne može a da ne prati mutacije i metamorfoze kategorija koje Fuko opisuje: odnose moći, znanja i političke ekonomije. Ukoliko projekat istorije sadašnjice još uvek ima značaj, onda je on u tome da se otkriju apstraktne prakse jednog društva, da se u njima samima pokaže njihova istorijska kontingencija. Predavanje će stoga opisati osnovne pojmove genealogije kao i politički značaj koji oni imaju danas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s